Джерело: unian.ua
Зокрема, цей овоч сильно впливає на тиск.
Картопля має погану репутацію через свій багатий вміст вуглеводів. Попри це пюре та чіпси залишаються дуже популярними стравами.
Як пише healthdigest, дослідження артеріального тиску та вплив картоплі на нього вийшли неоднозначними. Так, одна група дослідників виявила негативний зв’язок між артеріальним тиском і споживанням картоплі, інші – протилежне.
Згідно з обсерваційним дослідженням 2016 року, більш тривале споживання запеченої, вареної чи картопляного пюре було пов’язане з більшим ризиком високого кров’яного тиску в жінок. При цьому, хоча збільшення споживання картоплі фрі було пов’язане з ризиком гіпертонії в усіх групах, цього не було виявлено при збільшенні споживання картопляних чіпсів.
Картопля – користь та шкода
Експерти та наукові дослідження відзначили цінність калію у її складі для боротьби з високим кров’яним тиском. Цей овоч також є джерелом вітаміну С, клітковини (за рахунок шкірки), кальцію, магнію, вітаміну B6, ніацину та фолієвої кислоти.
“Калій діє кількома різними способами: він допомагає організму вимивати надлишок натрію та розслабляє стінки кровоносних судин, що забезпечує більший кровотік”, — пояснила дієтолог Сара Пфлуградт.
Надлишок натрію спричиняє збільшення об’єму рідини у ваших кровоносних судинах, оскільки ваше тіло утримує воду через надмірне споживання солі. Це сприяє підвищенню артеріального тиску.
Відповідно до дослідження 2013 року, збільшення вмісту кальцію, магнію та вітаміну С у вашому раціоні також пов’язане зі зниженням артеріального тиску. При цьому інші поживні речовини в картоплі (ніацин, фолієва кислота та вітамін B6) також пов’язані зі зниженням артеріального тиску.
Однак у дослідженні British Medical Journal 2016 року зазначено, що деякі з причин високого кров’яного тиску, ймовірно, пов’язані з високим глікемічним навантаженням картоплі. Хоча технічно картопля вважається складним вуглеводом, вона містить багато крохмалю, який може спричинити стрибки рівня цукру в крові. Цей процес пов’язують з захворюваннями серця та високим кров’яним тиском. Згідно з дослідженнями, дисфункція слизової оболонки кровоносних судин, окислювальний стрес і запалення вважалися неочікуваними наслідками гіперглікемії після прийому їжі (високий рівень глюкози в крові), яка, у свою чергу, могла сприяти гіпертонії.
Ще одним недоліком картоплі є вплив на вагу, що також призводить до високого кров’яного тиску, Однак при правильному вживанні картоплі, як частини збалансованої дієти та в помірних кількостях, вона може допомогти при високому кров’яному тиску та здоров’ї серця. Замість того, щоб запікати або товкти картоплю, додаючи вершкове масло, смажити її у олії або посипати сіллю, вибирайте більш здорові альтернативи, такі як запікання, тушкування або приготування на пару (з шкіркою) і додавання корисних трав і спецій, поділилися дослідженнями.
Цікаві новини про картоплю
Раніше УНІАН розповідав, чи можна їсти картопляне пюре під час дієти.
Шеф-кухар Том Бейтман відкрив секретну формулу ідеальної смаженої картоплі. Він поділився рецептом, який займає перше місце серед відомих йому способів приготування цього овочу.
Нещодавно шеф-кухар розповів секрет приготування ідеальної картоплі у мундирі у мікрохвильовці.