Гасла на кшталт “смерть від шоколаду” або “диявольська їжа” навіюють думку, що шоколад є гріховним і шкідливим. Однак, якщо глибше дослідити, що відбувається з вашим тілом, коли ви їсте шоколад, то виявиться, що він не такий вже й шкідливий.
Згідно з численними дослідженнями та думками дієтологів і фахівців з охорони здоров’я, шоколад може принести багато користі для здоров’я. Це тому, що какао – основний інгредієнт шоколаду – має значні переваги для здоров’я, наголошує eatthis.com.
Чим темніший шоколад, тим краще, бо він містить більше натурального какао. Тому експерти часто радять вживати темний шоколад замість молочного, щоб отримати найбільшу користь. Нижче наведено основні переваги для здоров’я від регулярного вживання шоколаду.
Ви можете отримати заряд енергії
“Хоча вміст кофеїну в шоколаді менший, ніж у каві, ефекти кофеїну та теоброміну, слабкого стимулятора, що міститься в шоколаді, можуть бути відчутні”, – каже Сью Хейккінен, фахівець з MyNetDiary.
Ваш настрій покращиться
“Ви можете помітити тимчасове покращення настрою. Незрозуміло, чи це через речовини, що містяться в шоколаді, чи через сам процес вживання, який приносить задоволення і позитивні асоціації”, – говорить Хейккінен.
Сертифікований тренер Кріс Хіггінс додає, що шоколад містить поліфеноли, які допомагають захистити організм від вільних радикалів. Вона рекомендує вживати темний шоколад для покращення настрою, розумової діяльності і метаболізму.
Це може позитивно вплинути на артеріальний тиск
“Какао-боби містять більше фенольних сполук, ніж більшість продуктів, що робить його чудовим джерелом поліфенолів. Темний шоколад може позитивно впливати на артеріальний тиск, резистентність до інсуліну і роботу судин завдяки оксиду азоту. Він також багатий на калій, фосфор, мідь, залізо, цинк та магній”, – каже Тереза Джентиле, MS, RDN.
У вас можуть виникнути проблеми з травленням
“Деякі люди відчувають погіршення симптомів гастроезофагеального рефлюксу (ГЕРХ) після вживання шоколаду, оскільки він може призвести до неправильної роботи клапана між стравоходом і шлунком. Шоколад також може бути тригером для людей із синдромом подразненого кишечника”, – наголошує Хейккінен.
Ваш ризик серцевих захворювань зменшиться
“Флаваноли, які містяться в шоколаді, мають антиоксидантні властивості і можуть сприяти профілактиці серцевих захворювань. Вони сприяють здоров’ю і функціонуванню кровоносних судин, знижують артеріальний тиск, покращують пам’ять”, – говорить дієтолог Бренда Браслоу.
Ви наберете вагу, якщо їстимете його забагато
“Шоколад містить високий рівень жиру та цукру. Надмірне споживання шоколаду може призвести до акне, ожиріння, ішемічної хвороби серця та діабету “, – каже Шеннон Генрі з клініки EZ Care.
Найкраще вживати невеликі порції шоколаду, щоб отримати його користь для здоров’я без негативних наслідків.
Ваш мозок стане гострішим
“Шоколад, особливо какао, є значним джерелом магнію. Магній важливий для функціонування багатьох процесів в організмі, зокрема і мозку”, – зауважує Тріста Бест.
Вашому тілу це сподобається
“Шоколад, особливо темний, має багато корисних властивостей. Він багатий антиоксидантами, які мають протизапальну дію, знижують артеріальний тиск і покращують кровообіг. Крім того, шоколад сприяє виділенню ендорфінів, роблячи вас щасливішими”, – підсумовує лікар Меган Берд.
Раніше OBOZ.UA писав про напій, який корисний для серця.
Джерело: obozrevatel.com