Названо продукти, які провокують хворобу Паркінсона

Високий рівень споживання фасованих снеків, хот-догів, солодких газованих напоїв та інших ультраоброблених продуктів асоціюється з підвищеним ризиком ранніх, ознак паркінсонізму.

Такі результати показав аналіз даних майже 43 000 осіб, проведений фахівцями з Інституту харчування Університету Фудань у Шанхаї (Китай). Як повідомляє Medscape Medical News, узагальнюючи дані цього дослідження, у людей, що в середньому споживали 11 або більше порцій ультраоброблених продуктів на день, ризик розвитку продромальних симптомів хвороби Паркінсона був майже вдвічі вищий — порівняно з тими, хто споживав менше трьох порцій такої шкідливої їжі на день.

Окрім того, високий рівень споживання фасованих ультраоброблених продуктів асоціювався з ймовірністю виникнення розладів фазі швидкого сну, депресивних симптомів і навіть закрепів.

Детальніший аналіз показав, що ризик розвитку проявів паркінсонізму додатково підвищувало споживання окремих типів ультра обробленої їжі, зокрема, фасованих солодощів і десертів, солодких напоїв, соусів і заправок, продуктів тваринного походження, йогуртів, фасованих солоних снеків.

З іншого боку, ультраоброблені хліб і злакові та готові до вживаннярозігріву страви не показали значного зв’язку із симптоматикою хвороби Паркінсона.

В коментарі Medscape Medical News автори роботи також зазначили, що споживання ультраоброблених продуктів і низька якість раціону загалом тісно пов’язані зі ще одним серйозним нейродегенеративним захворюванням – деменцією.


Джерело: thepharma.media