Соціальні мережі посприяли поширенню хибних уявлень про цей клас продуктів, тож деякі споживачі вважають, що вони провокують хронічне запалення й ожиріння.
«Правда в тому, що рослинні олії часто зустрічаються в ультраоброблених продуктах, але це не робить їх самими по собі нездоровими. Значення має загальна якість поживних речовин і ступінь обробки продуктів», — пояснив у коментарі Healio викладач зі Школи громадського здоров’я Блумберга при Університеті Джонса Хопкінса (США) Матті Марклунд.
Він зазначив, що рослинні олії є «важливим джерелом здорових жирів, особливо лінолевої кислоти, що є незамінною омега-6 жирною кислотою, яку організм не може синтезувати самостійно і має отримувати з їжі».
За словами експерта, лінолева кислота – найпоширеніша поліненасичена жирна кислота в раціоні більшості людей, і дослідження постійно показують, що вона асоціюється з нижчим ризиком хронічних захворювань, в тому числі радіоваскулярних.
Марклунд вважає, що занепокоєння щодо балансу споживання омега-3 та омега-6 жирних кислот у раціоні та заклики зменшення споживання останніх «не підкріплені сучасними доказами».
«Немає переконливих доказів, що рослинні олії чи лінолева кислота сприяють розвитку запалення в організмі людини. Більше того, дослідження показують протилежне: вищий їх вміст асоціюється з кращим здоров’ям серця та нижчим ризиком передчасної смерті. Заміна насичених жирів, таких як масло чи смалець, на поліненасичені допомагає покращити рівень холестерину та знизити ризик серцево-судинних захворювань», — пояснив спеціаліст.
Марклунд закликав медичних працівників інформувати своїх пацієнтів про переваги олій рослинного походження.
«Ми повинні заохочувати пацієнтів використовувати рослинні олії, такі як соєва, рапсова чи соняшникова, замість масла. Це простий, доказовий спосіб підтримати здоров’я серця», — заявив фахівець.
