Кіноа спочатку була основним продуктом харчування інків доколумбової Америки та їхніх нащадків у Південній Америці. Але в останні роки вона стала кращою альтернативою пшениці булгур і рису та популярним доповненням до багатьох дієтичних планів.
Кіноа має багато переваг для здоров’я. Ми зібрали для вас інформацію, яку користь несе цей продукт організму.
Ідеальне джерело білка
Визначення багатого на білок продукту полягає в тому, що він повинен містити всі дев’ять незамінних амінокислот. У той час як багато рослинних продуктів мають дефіцит деяких незамінних амінокислот, кіноа є винятком і містить всі дев’ять незамінних амінокислот.
Кіноа є чудовим джерелом рослинного білка, особливо для вегетаріанців і веганів, і містить 8 грамів білка на чашку (185 г).
Без глютену
Зростаючу потребу в безглютеновій дієті для здорового організму можна задовольнити, вживаючи кіноа. Це особливо ефективно, якщо у вас чутливість до глютену, непереносимість глютену або целіакія.
Дослідження показали, що вживання кіноа замість типових безглютенових інгредієнтів, таких як рафінована тапіока, кукурудза та рисове борошно, може підвищити поживну та антиоксидантну цінність вашого раціону.
Кіноа містить велику кількість потужних рослинних антиоксидантів
Кіноа має значну кількість рослинних антиоксидантів – кверцетину та кемпферолу, які допомагають боротися з вільними радикалами в організмі. Це робить її антиоксидантну цінність набагато вищою, ніж у багатьох інших зернових.
Деякі нещодавні дослідження на тваринах показали потенційні протизапальні, противірусні, протиракові та антидепресивні властивості кіноа. Однак для підтвердження цих ефектів у людей все ще потрібні додаткові дослідження.
Відіграє важливу роль у рості та відновленні тканин
Серед інших амінокислот кіноа містить лізин, який відіграє важливу роль у рості та відновленні тканин. Ключовий інгредієнт у синтезі колагену та еластину, він допомагає відновлювати пошкоджену шкіру та боротися з вільними радикалами, спричиненими сонцем і забрудненням.
Кіноа також містить вітамін В, який зменшує темні відкладення меланіну на шкірі, що викликають пігментні плями та інші захворювання, пов’язані з пігментом.
Це насіння також є хорошим джерелом клітковини
Клітковина необхідна для нормального травлення, а кіноа містить її дуже багато – 5 грамів в одній чашці вагою 185 г.
Споживання потрібної кількості клітковини не тільки сприяє здоровій вазі, але й знижує ризик таких захворювань, як високий рівень холестерину та високий кров’яний тиск. Тож спробуйте включити це насіння у свій раціон для кращого здоров’я.
Раніше OBOZ.UA писав, що таке кишковий грип.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.