Названо харчові добавки, які провокують розвиток діабету

Як з’ясували французькі науковці, емульгатори, підсолоджувачі та барвники, які «щедро» додаються виробниками в нашу їжу, суттєво підвищують ризик розвитку діабету 2 типу.

Виявляється, що речовини, які змінюють органолептичні властивості продуктів — барвники, антиоксиданти, емульгатори, коригувальні речовини, тощо — негативно впливають на метаболізм.

Це відкриття було зроблено в рамках масштабного моніторингового проекту NutriNet-Santé, в якому взяли участь понад 100 тисяч дорослих. Учасники проекту протягом декількох років регулярно повідомляли дослідникам детальну інформацію про склад свого раціону, даючи в тому числі точні назви та торгові марки продуктів, а також проходили періодичні медичні обстеження.

Аналіз хімічного складу їжі дозволив вченим виділити пʼять найбільш поширених комбінацій харчових добавок, що застосовуються в промисловості при переробці продуктів. Дві з них виявилися особливо тісно повʼязані з підвищеним ризиком розвитку метаболічних розладів, у тому числі діабету.

Перша група небезпечних добавок складалася в основному з низки емульгаторів (модифікований крохмаль, пектин, гуарова камедь, каррагінан, поліфосфати, ксантанова камедь), консервантів (сорбат калію) і барвників (куркумін). Це все компоненти так званих ультраперероблених продуктів, до яких належать молочні десерти, ковбасні вироби, бульйони, соуси тощо.

Друга група «тригерів діабету» складалася з речовин, які здебільшого зустрічаються в штучно підсолоджених газованих напоях. До неї ввійшли підкислювачі та регулятори кислотності (лимонна кислота, цитрат натрію, фосфорна та яблучна кислота), барвники (сульфітно-аміачна карамель, антоциани), підсолоджувачі (аспартам, сукралоза), емульгатори (гуміарабік, пектин) і оклюзійний агент карнаубський віск.

Названі речовини були повʼязані з більш високою частотою розвитку цукрового діабету 2 типу, незалежно від якості раціону (вмісту цукру, клітковини, насичених жирів тощо) чи його поживності (калорійності), соціально-демографічних чинників і способу життя.

Наразі точний механізм впливу перелічених речовин на метаболізм поки залишається невизначеним. Автори роботи збираються провести додаткові дослідження, щоб підтвердити і пояснити цей ефект.


Джерело: thepharma.media