У новому дослідженні, проведеному вченими з США, більш високе споживання кальцію з їжею або дієтичними добавками було повʼязане зі зниженням ризику колоректального раку.
Аналізуючи дані Національного інституту здоровʼя – AARP, дослідники з Меріленду виявили, що молочна продукція та високе споживання кальцію були обернено повʼязані з вірогідністю розвитку колоректального раку у середньому через 7 років спостереження – незалежно від джерела кальцію.
Загалом автори роботи проаналізували дані 471 396 людей (середній вік 62 роки), які на момент початку спостереження не мали історії колоректального раку. Середня тривалість спостереження становила 18,4 року. Базовий рівень споживання кальцію оцінювали за допомогою опитувальника, що складав я з 124 пунктів.
З’ясувалося, що підвищений рівень загального споживання кальцію – з молочними продуктами, дієтичними добавками тощо — був повʼязаний зі статистично значущим зменшенням ризику розвитку колоректального раку (коефіцієнт ризику 0,71).
Також дослідники вважають, що збільшення споживання цього мінералу може принести користь пацієнтам, які не отримують його достатньої кількості в стандартному раціоні.
«Збільшення інтенсивності споживання кальцію, особливо серед груп населення з недостатнім споживанням цього нутрієнту, може бути повʼязане зі зменшенням ризику розвитку колоректального раку, якого, зрештою, можна уникнути», — підсумували автори.