Гігієнічні засоби небезпечні для дітей

Виявляється, часто мити дітей може бути шкідливо для їхнього здоров’я. Часте використання гігієнічних засобів для малюків може призвести до незворотних наслідків: порушень в ендокринній і репродуктивній системах.

Американські вчені з Академії педіатрії після нещодавно проведених досліджень дійшли невтішних результатів, настільки тривожних, що педіатри негайно забили на сполох.

Експерти детально вивчили аналізи сечі понад 150 немовлят, батьки яких за добу до експерименту застосовували різні гігієнічні засоби для догляду за дитиною.

Результати показали, що в сечі всіх (!) дітей містилися небезпечні речовини «фталати» — хімічні сполуки, присутні у складі багатьох гігієнічних засобів. Наявність цих речовин в організмі дитини може призвести до гормональних та інших розладів.

У 80% дітей аналіз сечі показав сім різних видів фталатів, але у кожної дитини був щонайменше один тип цієї хімічної сполуки. Особливо висока концентрація фталатів була у немовлят (до восьми місяців).

Як пояснюють самі вчені, фталати потрапляють в організм через особливості метаболічних процесів у дітей, а також частина косметичних засобів може потрапити до рота дитини.

Крім того, аналізи показали, що у дітей, яких купали за допомогою різних шампунів і лосьйонів, у сечі також були присутні речовини моноетилфталат і монометилфталат.

Також під час використання спеціальної дитячої присипки в сечі виявлено моноізобутилфталат, а при використанні дитячого шампуню — монометилфталат.

Попри небезпеку фталатів, більшість виробників дитячих гігієнічних засобів не поспішають вказувати на етикетках наявність цієї речовини у своїй продукції.

У такому випадку лікарі рекомендують мінімізувати використання різних косметичних засобів, щоб знизити ризик проникнення фталатів в організм дитини та зменшити ймовірність негативних наслідків.