Джерело: unian.ua
Вживати щодня 1-2 яйця не те що безпечно, а й навіть корисно для здоров’я, кажуть дієтологи.
Протягом багатьох років яйця мали суперечливу репутацію. Зокрема, їх звинувачували у підвищенні рівня холестерину, у зв’язку з чим радили обмежити або й узагалі виключити з раціону. Та нові дослідження повністю спростували цю думку. Колись недооцінені яйця виявилися справжнім джерелом користі, пише DailyGalaxy.
Дослідження, опубліковане в журналі Food & Function, встановило, що ті, хто споживав приблизно 1,5 яйця на день, мали значно міцніші кістки. У них була на 72% більша щільність кісткової тканини стегна і на 83% більша – хребта, порівняно з тими, хто повністю уникав яєць. Це спростувало поширені міфи про шкоду яєць і підкреслило їхню роль у зміцненні скелета, особливо у людей із ризиком остеопорозу.
Справа в тому, пояснили вчені, що яйця містять багато поживних речовин, необхідних для здоров’я кісток: кальцій, магній, фосфор, цинк, вітамін D та навіть вітамін K1, який активує білок остеокласт, важливий для міцності кісткової тканини.
Що ж до впливу яєць на рівень холестерину в організмі, то сучасні дослідження показали, що вони майже не впливають на нього. Дієтолог Корінн Чічепортіш-Аяше зазначив: вживати до двох яєць на день — це безпечно і не шкідливо для серця. Ба більше, жовтки містять антиоксиданти і корисні жири, які покращують стан серцево-судинної системи і організму загалом. Це нове відкриття має заспокоїти тих, хто досі уникав яєць, боячись спровокувати високий рівень холестерину.
Дієтологи рекомендують більшості людей безпечно споживати від одного до двох яєць на день. Ця кількість відповідає щоденним рекомендаціям щодо здорового харчування та пропонує безліч переваг, не впливаючи негативно на рівень холестерину.
Раніше УНІАН розповідав, як “ідеально” зварити яйця. Щоб яйця були саме такими, якими ви хочете, потрібно покласти їх у каструлю або кухлик і залити холодною водою. Тоді поставити каструлю на сильний вогонь і довести воду до кипіння. Після цього зняти каструлю з вогню і накрити кришкою. Залишити яйця в гарячій воді на 4-12 хвилин, залежно від того, наскільки твердими або застиглими ви хочете отримати жовтки. Що довше яйця перебуватимуть у гарячій воді, то ліпше буде готовий жовток. Тепер треба злити воду і покласти яйця в миску, наповнену холодною водою з кубиками льоду.