Популярний замінник цукру підвищує ризик тромбозів

Еритритол – штучний підсолоджував на 60-80% солодший за сахарозу, який FDA загалом визнає безпечним — продемонстрував у невеликому дослідженні виражені протромботичні властивості, що були відсутні у «традиційної» глюкози.

Перероблені харчові продукти, починаючи від випічки, приправ, напоїв і багатьох кондитерських виробів, позначених як «безпечні для діабетиків», «кето-френдлі» або «низькокалорійні», — це продукти, які часто збагачені еритритом для підсилення смаку без додавання «зайвих» калорій.

Щоб оцінити вплив споживання еритритолу на показники реактивності тромбоцитів у здорових добровольців (порівняно з глюкозою) фахівець з Клівлендського дослідницького інституті Лернера (США) доктор Стенлі Хейзен разом з колегами провів інтервенційне дослідження.

У випробування було зараховано 20 здорових добровольців, середній вік яких становив близько 30 років. Усі учасники були некурцями без серцево-судинних захворювань, гіпертонії чи діабету, з нормальною функцією нирок, без історії нещодавнього лікування антикоагулянтами антиагрегантами та без історії кровотеч, синців або порушень згортання крові.

Рівні еритритолу та глюкози в плазмі вимірювали за допомогою рідинної хроматографії-мас-спектрометрії, а функцію тромбоцитів оцінювали за допомогою агрегометрії та аналізу експресії маркерів гранул.

Серед учасників, які пили суміш еритритолу, визначався рівень циркулюючого еритритолу більш ніж у 1000 разів порівняно з вихідним рівнем (медіана 6480 мкмоль/л проти 3,8 мкмоль/л). Серед тих, хто пив суміш глюкози, автори не спостерігали зміну рівня еритритолу порівняно з вихідним, тоді як рівень глюкози помірно підвищився: 87 мг/дл проти 127 мг/дл.

Крім того, в учасників, які споживали еритритол, дослідники зафіксували суттєво підвищене стимульно-залежне вивільнення гранул тромбоцитарного серотоніну та тромбоцитарного фактора-4 (CXCL4), тоді як споживання глюкози не призвело до істотних змін у цих маркерах.

«Це дало мені розуміння, що глюкоза – безпечніша альтернатива. Тож я настійно рекомендую всім моїм пацієнтам, особливо із захворюваннями серця в родині, уникати еритритолу, ксиліту та інших цукрових спиртів. Наші попередні спостереження показали, що підвищений рівень еритритолу в крові був пов’язаний із ризиком інфаркту міокарда, інсульту та смерті», — розповів Хейзен в коментарі Healio.

До цього випробування Хейзен разом зі своїм аспірантом довів зв’язок між споживанням еритритолу та підвищеним ризиком розвитку інфаркту й інсульту. Схожі результати вони отримували також у дослідженнях зі ксилітом.


Джерело: thepharma.media