Низький рівень магнію збільшує ризик захворювань

Нове дослідження австралійських вчених пояснює значення дієти, багатої цим мікроелементом, дефіцит якого загрожує розвитком хронічних дегенеративних розладів.

Низьке споживання магнію (менш ніж 300 мг на день), який опосередковує активність понад 600 ферментів в організмі людини, може збільшити ризик багатьох захворювань. При цьому його роль у запобіганні пошкодженню ДНК не була повністю вивчена на сьогодні.

Вчені з Університету Південної Австралії виявили сильний звʼязок між низьким рівнем магнію та великою кількістю шкідливої амінокислоти під назвою гомоцистеїн, перевіривши показники зразків крові від 172 чоловіків і жінок середнього віку.

«Наше дослідження показало пряму кореляцію між низьким рівнем магнію в крові (менше 18 мг/л) і збільшенням пошкодження ДНК, навіть після поправки на стать і вік… Це вказує на те, що необхідно підтримувати досить високий рівень магнію в крові з метою захисту генів від токсичності гомоцистеїну, рівень якого також підвищується при дефіциті фолієвої кислоти та вітаміну B12», — повідомили автори нової роботи.

З їхніх слів, ця токсична комбінація – низький рівень магнію та високий рівень гомоцистеїну — пошкоджує гени і робить людей більш сприйнятливими до розвитку хвороби Альцгеймера, паркінсонізму, захворювань шлунково-кишкового тракту, злоякісних пухлин і діабету.

Також ймовірно, що хронічний дефіцит магнію порушує здатність організму виробляти енергію та живити клітини, викликаючи прискорене старіння тканин і роблячи людей більш сприйнятливими до раннього початку так званих вікових захворювань.

Дослідники також нагадали природні джерела магнію: цільнозернові продукти, темно-зелені листові овочі, горіхи, боби та чорний шоколад.


Джерело: thepharma.media