Діоксид титану: чим небезпечна ця харчова добавка

Коли ми споживаємо харчові продукти, ми можемо не знати про приховані інгредієнти, що містяться в них. Одним з таких є діоксид титану, який міститься у більш ніж 3 000 популярних харчових продуктах. Eatthis розповів чим він небезпечний для здоров’я.

Чим шкідливий діоксид титану

Наукова група, створена EFSA, провела численні дослідження і дійшла висновку, що діоксид титану, зокрема, в наноформі, може потенційно пошкоджувати ДНК і призводити до мутацій клітин. У світлі цих висновків Екологічна робоча група (EWG) наголосила на необхідності для Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) переглянути використання цієї добавки і навіть розглянути можливість заборонити її використання у снеках, які подобаються дітям. Серед відомих ласощів, що містять діоксид титану, – Skittles, Starbursts, Jell-O, Sour Patch Kids та випічка Little Debbie.

Що таке діоксид титану

Діоксид титану – це синтетичний харчовий барвник, який також використовується в споживчих товарах і фарбах для досягнення яскраво-білого відтінку. За словами Аврори Медоуз, сертифікованого дієтолога з Екологічної робочої групи, його призначення в продуктах, що піддаються інтенсивній обробці, в основному пов’язане з досягненням кольорового зовнішнього вигляду, особливо в цукровій глазурі, наприклад, у цукерках “Скіттлз”.

Уявіть собі, що ви використовуєте ґрунтовку на стіні, щоб створити однорідну поверхню перед нанесенням фарби, так само виробники харчових продуктів використовують цю добавку, щоб зробити колір драже “яскравішим”.

Цікаво, що цю основу драже часто можна побачити, коли Skittles труться один об одного в пакеті та шматочки зовнішнього покриття відколюються, оголюючи білий шар.

Однак діоксид титану міститься не лише в цукерках і снеках. Згідно з “Довідником з харчової науки, технологій та інженерії”, ця ж хімічна речовина широко використовується в низькокалорійних або знежирених салатних заправках, молочних продуктах, кормах для домашніх тварин, випічці та кондитерських виробах з цукровою глазур’ю.

Хоча дослідження EFSA вказує на потенційний ризик пошкодження ДНК від впливу діоксиду титану в харчових продуктах, є кілька нюансів, які слід враховувати. По-перше, бракує доказів щодо довгострокового впливу цієї добавки через її накопичення в організмі. Крім того, бракує досліджень щодо її потенційного канцерогенного впливу.

Деякі магазини кормів для домашніх тварин вжили заходів, щоб уникнути постачання продуктів, які містять діоксид титану. Однак FDA не запровадило жодних дій щодо харчових продуктів для людей. У той час як Міністерство сільського господарства США (USDA) регулярно оцінює синтетичні інгредієнти, що використовуються в сертифікованих органічних продуктах харчування, кожні п’ять років, FDA не настільки активно переоцінює безпеку харчових добавок, навіть коли з’являються нові наукові докази.

Раніше OBOZ.UA розповів про 10 корисних низькокалорійних перекусів.


Джерело