НСЗУ виявила порушення у лікарнях Львівської області за результатами моніторингу

Команда Національної служби здоров’я України зустрілася з представниками ЗМІ та керівниками медичних закладів Львівщини, щоб обговорити питання моніторингу та виконання умов договорів з НСЗУ.

Під час візиту, організованого за підтримки проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоровʼя», було виявлено низку порушень у лікарнях Львівської області. У першому півріччі 2024 року під плановий моніторинг за пакетом послуг із пологів потрапили дві лікарні: Камʼянка-Бузька центральна районна лікарня та Центральна міська лікарня Борислава. За результатами перевірки, Камʼянка-Бузька лікарня має повернути кошти за послуги, надані у січні-лютому, а Бориславська лікарня повинна внести зміни до фінансової звітності та впровадити план для усунення виявлених порушень.

Автоматичний моніторинг також виявив надмірну кількість кесаревих розтинів у пʼяти лікарнях області: Львівська обласна клінічна лікарня (37%), Перше ТМО (36%), Яворівська центральна районна лікарня (33%), Бродівська центральна міська лікарня (32%) та Дрогобицька міська лікарня №1 (32%). Окрім того, пʼять медичних закладів приймали пологи без відповідних договорів з НСЗУ.

Голова НСЗУ Наталія Гусак зазначила, що служба сплачує лише за безпечні й безоплатні медичні послуги, надані відповідно до умов договорів. Моніторинг дозволяє своєчасно виявляти порушення та реагувати на них.

З початку 2024 року медичні заклади Львівщини отримали 9 мільярдів гривень за надані послуги. Для забезпечення ефективного використання коштів при державних і комунальних закладах необхідно створювати наглядові ради, які після закінчення воєнного стану стануть обов’язковою умовою для контрактів з НСЗУ.


Джерело: thepharma.media