Merck доповнила дані щодо ефективності Keytruda при гінекологічних пухлинах

На нещодавній зустрічі Європейського співтовариства медичної онкології (ESMO) американський фармгігант надав додаткові дані з двох досліджень, в якому її онкоблокбастер оцінювався в умовах двох поширених типів гінекологічних пухлин.

Йдеться про клінічне дослідження третьої фази KEYNOTE-A18, в якому Keytruda (пембролізумаб) перевірявся при раку шийки матки, а також про пізньостадійне дослідження KEYNOTE-B21, де цей відомий препарат застосовували в умовах раку ендометрію.

Кілька місяців потому компанія повідомила, що Keytruda покращив загальну виживаність (ЗВ) у когорті пацієнтів з нещодавно діагностованим місцево-поширеним раком шийки матки високого ризику. На ESMO Merck представила результати другого проміжного аналізу KEYNOTE-A18, згідно з яким 36-місячна ЗВ у пацієнтів, які застосовували Keytruda разом із хіміопроменевою терапією, становила 82,6% — порівняно з 74,8% в групі пацієнтів, яким разом із хіміопроменевою терапією вводили плацебо.

Тим часом у дослідженні KEYNOTE-B21 Keytruda перевіряли в режимі ад’ювантної терапії при вперше діагностованому раку ендометрія високого ризику; як первинну кінцеву точку було обрано безрецидивну виживаність — періоду часу після завершення лікування, протягом якого пацієнт виживає без ознак захворювання.

У травні Merck повідомила, що пембролізумабу не вдалося статистично значуще вплинути на показник безрецидивної вживаності. Й результати, представлені в ESMO, показують, що в дослідженні цей показник був однаковим у групах Keytruda та плацебо й зберігався на рівні 22%. Проте аналіз підгруп показав, що Keytruda сприяв клінічно значущим покращенням DFS для пацієнтів з пухлинами з дефіцитом репарації помилок реплікації (dMMR): у цій популяції показник безрецидивної вживаності становив 69%.


Джерело: thepharma.media