Чому взимку болять суглоби?

болять суглоби

Біль у суглобах при зміні погоди є досить поширеною скаргою. Хоча точна причина цього явища ще не визначена, існує кілька теорій, що пояснюють цей дискомфорт. Відомо, що різні фактори можуть посилювати біль у суглобах, і правильний догляд може допомогти полегшити симптоми. Ось кілька рекомендацій для підтримки здоров’я суглобів у різні пори року.

Є багато причин, чому люди скаржаться на біль у суглобах при зміні погоди.

біль у суглобах

Хоча точна причина невідома, спеціалісти припускають, що біль у суглобах може бути пов’язаний з суб’єктивним відчуттям болю, яке значно чутливіше сприймається в період відсутності сонячного світла. Ще одне можливе пояснення – падіння атмосферного тиску в холодну пору року, що може викликати набряк уражених запаленням суглобів. Цей набряк подразнює нервові закінчення в капсулі суглоба, що проявляється посиленням болю. На біль у суглобах також впливають інші фактори, на які можна вплинути.

  • Рух
    Достатня активність позитивно впливає на стан суглобів. Живлення суглобових хрящів відбувається за рахунок синовіальної рідини, яка забезпечує рухливість хряща, зменшує тертя суглобових поверхонь і живить хрящ.
  • Оптимальна маса тіла
    Якщо у вас є зайва вага, суглоби зазнають надмірного навантаження, що проявляється посиленням болю. Основною рекомендацією є зміна дієти та здорове зниження ваги.
  • Вітамін D
    У холодні місяці, коли не вистачає сонячного світла, у багатьох з нас спостерігається дефіцит вітаміну D. Тому подбайте про регулярне надходження вітаміну D через продукти, багаті на цей вітамін, або у вигляді харчових добавок.
  • Питний режим
    Недостаток рідини може викликати скутість і біль у суглобах. Навіть взимку дотримуйтеся питного режиму, який має становити 1 літр рідини на добу.
  • Компреси
    Осінню та зимою для здоров’я суглобів необхідне тепло, що слід враховувати при виборі одягу. При болях у суглобах робіть трав’яні ванночки, теплі компреси або гарячі подушечки з гелю.
  • Косметичні продукти і харчові добавки
    Збалансоване харчування дуже важливе для суглобів протягом усього року. З віком суглобові хрящі підлягають більшій навантаженню, відбувається їх деградація, зменшується рухливість суглобів, суглоби втрачають еластичність і потребують додаткового живлення.