Гепарин – «новий» антидот від отрути кобри

Кобри щороку вбивають тисячі людей по всьому світі, і, за деякими оцінками, ще сто тисяч серйозно калічать, оскільки їхня отрута спричиняє некроз з високою вірогідністю потреби в ампутації. В той же час сучасні протиотрути дорогі й недостатньо ефективні.

Команда фахівців із Сіднейського університету та Ліверпульської школи тропічної медицини зробили дивовижне відкриття: широко відомий антикоагулянт гепарин може слугувати протиотрутою, що рятує від наслідків укусів кобри.

«Наше відкриття може значно зменшити жахливі травми від некрозу, спричиненого укусами кобри, а також підвищити рівень виживаності, уповільнюючи дію отрути», — заявляють автори нового дослідження.

За допомогою CRISPR їм вдалося ідентифікувати гени людини, що задіяні у розвитку некротичної реакції у відповідь на отруту. Одна мішеней отрути – це ферменти, що відповідають за синтез молекул гепарану та гепарину. Структурна схожість цих молекул зумовлює те, що отрута може зв’язуватися з ними обома.

Ця інформація допомогла вченим визначити протиотруту, здатну зупинити розвиток некрозу: гепариноїди, які діятимуть у цьому випадку як «приманка» для токсинів.

Вчені пропонують заповнювати місце укусу змії «приманкою» у вигляді гепарину сульфату або споріднених агентів – цей антидот буде зв’язуватися з токсинами в отруті, які викликають пошкодження тканин, і нейтралізовувати їх. Відповідно, ризик некрозу та його наслідків буде меншим.


Джерело: thepharma.media