У сучасному світі все більше людей стикаються з харчовими обмеженнями, серед яких – непереносимість лактози та алергія на молочні продукти. Через це на упаковках продуктів часто можна побачити маркування “без лактози” або “без молочних продуктів”.
Відео дня
Хоч ці позначки здаються схожими, вони мають суттєві відмінності, про які варто знати кожному. Видання eatthis.com пояснює різницю між цими двома типами продуктів.
Що означає маркування “без молочних продуктів”?
За словами дієтолога Аманди Блечман, “якщо на упаковці написано, що продукт є безмолочним, це означає, що він не містить молока чи жодних компонентів, які отримуються з молока”. Це стосується, зокрема, рослинного йогурту або альтернатив молока, таких як вівсяне.
Оскільки молоко є природним джерелом білка, безмолочні альтернативи зазвичай містять набагато менше білка. Наприклад, в одній склянці (225 мл) звичайного молока – приблизно 8 грамів білка, тоді як така ж порція мигдалевого молока містить лише 1 грам.
Безмолочні продукти обирають, зокрема, ті, хто дотримується веганського стилю харчування, або ті, кому просто не подобається смак молочних виробів. Водночас, Блечман радить уважно читати склад:
“Попри великий вибір немолочних альтернатив, важливо уважно вивчати етикетку, аби переконатися, що продукт містить необхідні поживні речовини. Кальцій і вітамін D – це ключові елементи, які зазвичай містяться в молочних продуктах. Багато рослинних альтернатив нині збагачені цими поживними речовинами, щоб допомогти людям дотримуватись рекомендованих норм споживання, не порушуючи обраної дієти”, – зазначає вона.
Що відомо про продукти без лактози?
Блечман пояснює: “Лактоза – це природний молочний цукор, який міститься в молоці та продуктах з нього. Люди з лактозною непереносимістю мають труднощі з її перетравленням”.
Тобто, непереносимість лактози – це не алергія на молоко. Продукти, позначені як “без лактози”, все ще залишаються молочними, проте лактоза з них видалена. Це робиться або шляхом додавання спеціального ферменту лактази, або методом ультрафільтрації.
“Деякі види молочних продуктів, наприклад йогурт, уже містять менше лактози завдяки бактеріям, які частково розщеплюють її в процесі бродіння”, – пояснює Блечман.
Тому люди, які не переносять лактозу, але хочуть отримувати білок із молочних джерел, можуть спокійно споживати йогурт без ризику неприємних наслідків.
Однак, якщо у людини алергія саме на білки молока, то навіть продукти без лактози для неї не є безпечними. У такому випадку потрібно шукати саме ті продукти, що марковані як повністю безмолочні.
“Продукти без лактози можуть бути цілком безпечними для тих, хто не переносить лактозу. Проте FDA чітко вказує, що ця марка не є гарантією безпеки для людей з алергією на молочні білки. Якщо хтось прагне уникнути молочних компонентів, йому слід обирати тільки ті продукти, що прямо позначені як безмолочні”, – пояснює Блечман.
Таким чином, хоча ці два терміни можуть здаватися схожими, вони мають принципово різне значення. Людям із непереносимістю лактози підійдуть продукти без лактози, але ті, хто має алергію на молочні білки, мають повністю виключити будь-які молочні інгредієнти. Правильне розуміння маркування допоможе уникнути небажаних наслідків для здоров’я.
Раніше OBOZ.UA писав, чи корисно пити вівсяне молоко.
Джерело: obozrevatel.com