Правильний сніданок – це не лише питання смаку, а й важливий крок для підтримки здоров’я мозку. Те, що ми їмо зранку, може впливати на нашу енергію, пам’ять та концентрацію протягом усього дня.
Відео дня
Дієтологи радять звертати увагу на продукти, які сприяють гостроті розуму та захищають мозок від вікових змін. Видання eatthis.com розповідає про три найкращі звички сніданку, які допоможуть зберегти ваш мозок у тонусі.
Як підкреслює клініка Клівленда, дослідження демонструють: прийом їжі у перші години після пробудження не лише підвищує рівень енергії, а й позитивно впливає на серцево-судинну систему, а також допомагає знизити ймовірність розвитку діабету. Крім того, поживний сніданок може покращити когнітивні здібності – посилити пам’ять та концентрацію.
Додавайте насіння льону
Дієтолог Рейчел Файн радить включати насіння льону у сніданок для покращення роботи мозку.
“Льон містить велику кількість омега-3 жирних кислот – зокрема ALA на порцію. Ці ALA перетворюються в організмі на EPA та DHA, які є ключовими для здоров’я мозку омега-3”, – пояснює Файн.
Насіння льону легко додати до улюблених сніданків, але його варто подрібнювати, щоб організм зміг засвоїти всі корисні речовини, наголошує дієтолог. Можна посипати льоном вівсянку чи йогурт. Також його можна додавати у смузі.
Віддайте перевагу волоським горіхам
Ще одна корисна порада – додавати волоські горіхи до сніданку. Про це розповідає експертка з харчування Френсіс Ларджман-Рот.
“Неважливо, чи їсте ви вівсянку чи йогурт, гарна ідея – покласти зверху жменю волоських горіхів. Дослідження показують, що регулярне споживання волоських горіхів може підтримувати та покращувати когнітивне здоров’я з віком. Це завдяки багатству фітохімічних речовин у горіхах”, – пояснює Ларджман-Рот.
Якщо хочете урізноманітнити, вона радить: “Окрім додавання цілих волоських горіхів, можна спробувати намазати на тости вершкове горіхове масло”.
Їжте ягоди
Ларджман-Рот також радить включати до сніданку різні ягоди.
“Чорниця, полуниця, ожина – усі вони містять рослинні речовини, що підтримують здоров’я мозку. Багато досліджень підтверджують, що ягоди допомагають уповільнити розвиток хвороби Паркінсона та Альцгеймера. Крім того, ягоди борються із запаленням і оксидативним стресом – процесами, які пов’язані зі старінням мозку”, – пояснює експертка.
Свіжі ягоди можна додавати до йогурту, тостів, а заморожені – у смузі.
Раніше OBOZ.UA писав, які сигнали вказують на старіння мозку.
Джерело: obozrevatel.com