Для гарної пам’яті: дієтологи назвали 6 продуктів, які варто вживати щотижня

Джерело: unian.ua

Мозок людини відповідає за рухи, мислення, емоції, дихання та багато іншого. Тому, його варто забезпечувати достатньою кількістю енергії та поживних речовин, пише Eatingwell. 

Дослідження показало, що продукти, багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти, флаваноли, поліфеноли та омега-3 жирні кислоти, можуть допомогти поліпшити пам’ять, когнітивні функції та загальний стан здоров’я мозку. 

Виявилося, що дотримання дієти MIND, яка є поєднанням середземноморської дієти та дієти DASH, що сприяє вживанню певних продуктів, корисних для здоров’я мозку, допомагає зменшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера та деменції.  Тому, варто додати до свого раціону ці корисні для роботи мозку продукти.

1. Листові зелені овочі 

Мова йде про, зокрема, капусту та шпинат, в яких багато поживних речовин, вітамін К, бета-каротин (попередник вітаміну А), фолати та вітамін Е. 

Вказується, що вітамін Е захищає клітини від ушкодження вільними радикалами і, як вважається, запобігає погіршенню когнітивних функцій у людей похилого віку. 

2. Баранина. 

Дослідження показало, що якщо вживати щотижня баранину, відбувається поліпшення довгострокових когнітивних функцій. 

3. Яйця 

Регулярне вживання яєць пов’язують зі зменшенням втрати пам’яті у літніх людей. 

4. Лосось 

Жирна риба, така як лосось, багата на омега-3 жирні кислоти, які мають вирішальне значення для розвитку та функціонування мозку. Також вживання лосося сприяє зниженню ризику серцевих захворювань та артриту. 

5. Чорниця 

Ця ягода забезпечує організм необхідними поживними речовинами, включаючи вітамін С, вітамін К, марганець і фітонутрієнти. Вказується, що ці поживні речовини сприяють стимуляції кровотоку і постачання кисню в мозок, за рахунок чого поліпшується концентрація уваги. 

6. Волоські горіхи. 

Вживання близько 30-60 грамів волоських горіхів на день може поліпшити когнітивні функції, оскільки в них є джерело альфа-ліноленової кислоти (ALA) — рослинної незамінної жирної кислоти омега-3, яка допомагає протидіяти когнітивному спаду. 

Тож, як вказує видання, можна поліпшити свої когнітивні функції, просто частіше вживаючи продукти з цього списку.

Цікаві деталі про роботу мозку

Раніше УНІАН повідомляв, що дослідження показало, що спека негативно впливає на роботу мозку. При підвищенні температури повітря від +26°C люди частіше забувають деталі через погіршення пам’яті, вони можуть мати труднощі з вирішенням простих задач.

Також ми писали, що нейробіологи розповіли, чому люди забувають минуле. Вони стверджують, що мозок має необмежений “обсяг” пам’яті, але він сортує  інформацію на важливу і другорядну. Також мозок вимушений обирати, що запам’ятати, а що ні.