Неформальні платежі за послуги з реабілітації здійснюють навіть військові після поранень

На сьогодні сфера фізичної реабілітації набула особливої актуальності. Зокрема, її потребують пацієнти після травм, пов’язаних з війною. . 

Зважаючи на це проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» презентував результат дослідження, проведеного у партнерстві з Київською школою економіки на тему: «Платежі з власної кишені пацієнтів під час проходження фізичної реабілітації з приводу деяких травм, повʼязаних із війною». У ньому проаналізовано вітчизняну систему реабілітації , її роботу в умовах війни, зокрема, зосереджено увагу на витратах пацієнтів за згадані послуги з власної кишені.

Дані дослідження оприлюднені на сайті НСЗУ.

Дослідження охопило 21 регіон України, в тому числі й місто Київ. 

Відзначено, що більшість респондентів висловили негативне ставлення до платежів з власної кишені під час реабілітації після поранень, спричинених війною (78% респондентів). Рівень таких платежів залишається відносно низьким порівняно з іншими медичними послугами (61-71%), становлячи 26,9% серед військових та 35,8% серед цивільних респондентів. Військові рідше платять з власної кишені, але суми таких оплат значно більші: 14 512 грн проти 4 932 грн у цивільних. 

Серед основних причин, через які пацієнти здійснюють платежі з власної кишені, респонденти назвали бажання подякувати медикам, отримати ширший спектр послуг або послуг вищої якості тощо. 

Ці та інші результати досліджень й рекомендації на їх основі, розроблені проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», сприятимуть розробці більш стійкої системи реабілітації та встановленні обґрунтованих тарифів у межах державної Програми медичних гарантій. У довгостроковій перспективі доступ до якісних реабілітаційних послуг як для цивільних, так і військових пацієнтів у муніципальних та приватних медичних закладах буде розширено, запевняють у НСЗУ.


Джерело: thepharma.media