Українські держоргани обіцяють комфортніший режим профілактики ВІЛ-інфекції

Йдеться про каботегравір тривалої дії, який застосовується в схемах доконтактної профілактики ВІЛ.

Влада повідомляє, що Україна отримала каботегравір тривалої дії (CAB-LA, long-acting injectable cabotegravir) в рамках програми PEPFAR (Presidentʼs Emergency Plan For AIDS Relief) – американської урядової програми з боротьби зі СНІДОм.

«Україна була обрана однією з пʼяти країн серед країн-партнерів ініціативи PEPFAR, пріоритетних для розширення доступу до ін’єкційної форми доконтактної профілактики – каботегравіру тривалої дії», – заявив з цього приводу заступник міністра і головний державний санлікар Ігор Кузін.

Щоправда, процедура реєстрації антиретровірусного препарату пролонгованої дії ще тільки завершується. Також уточнюється, що каботегравір тривалої дії буде доступний для пацієнтів з групи ризику лише у двох медзакладах (Києва та Львову) і у рамках пілотного проєкту.

Тим не менше, заявляється, що «поява препарату тривалої дії (CAB-LA) в Україні дозволить розширити доступ та охоплення послугами з доконтактної профілактики інфікування ВІЛ, а також профілактики ВІЛ-інфекції».

«Наявність ін’єкційного каботегравіру поряд з таблетованими формами ДКП (TDF/FTC) розширює доступ до ДКП та дозволяє обирати: регулярний пероральний прийом препаратів чи інʼєкційний варіант пролонгованої дії», — стверджує Міністерство охорони здоровʼя України на «Урядовому порталі».

CAB-LA увійшов до рекомендацій ВООЗ з доконтактної профілактики ВІЛ-інфеекції у липні 20202 року, майже за рік до цього препарат було схвалено американським фармрегулятором.


Джерело: thepharma.media