Сон покращиться, а холестерин знизиться: дієтологи розкрили, який фрукт варто їсти щодня

Джерело: unian.ua

Вживання авокадо позитивно впливає на сон, рівень холестерину і якість харчування. Про результати нового дослідження пише Verywellhealth.

Дослідження показало, що ті, хто споживав авокадо щодня протягом шести місяців, покращили сон, рівень холестерину та якість харчування. У ньому взяли участь 969 дорослих людей з абдомінальним ожирінням. Усіх їх випадковим чином розподілили на дві групи. Люди з першої групи щодня з’їдали по одному авокадо, з другої – не більше двох авокадо на місяць. Жодних інших змін у раціоні не рекомендувалося.

Щоб оцінити вплив щоденного споживання авокадо на здоров’я серця, дослідники використовували модифіковану версію шкали Life’s Essential 8 Американської асоціації серця. У ній вищий бал вказує на краще серцево-судинне здоров’я та відображає такі фактори, як дієта, фізична активність і якісний сон.

Хоча щоденне вживання авокадо протягом шести місяців не змінило загального балу за цією шкалою, проте воно покращило індивідуальні показники якості харчування, сну та ліпідів крові.

Автор дослідження і дослідник Лабораторії дієти та кардіометаболічного здоров’я в Університеті штату Пенсильванія Джанхаві Дамані пояснив, що для досягнення “значних покращень” у стані серцево-судинної системи необхідні поступові та стійкі зміни в раціоні і способі життя.

Авокадо покращує сон 

В учасників дослідження, які щодня їла авокадо, покращився сон. Як розповів доктор медичних наук, речник Американської академії медицини сну та пульмонолог Джон Сайто, сон не був предметом цього дослідження. Головним, що вивчали, був вплив авокадо на серцево-судинну систему, а результати щодо сну виявилися вторинними відкриттями.

Справа в тому, що авокадо не є снодійним засобом, проте воно містить магній, калій та корисні жири, що сприяють сну, зазначив Сайто.

“Регулярне, збалансоване харчування з поєднанням корисних жирів, складних вуглеводів та білка допоможе підтримувати ваш циркадний ритм”, – сказав він.

Авокадо знижує рівень холестерину

Авокадо є гарним джерелом “корисних” мононенасичених жирів. Попередні дослідження показали, що вживання цього фрукта, особливо замість насичених жирів, таких як вершкове масло та сир, допомагає знизити ризик серцевих захворювань.

Крім того, в одному авокадо міститься приблизно 10 грамів клітковини, яка сприяє зниженню рівня холестерину та зменшенню ризику серцевих захворювань. За словами магістра наук, дієтолога Джуді Саймон, розчинна клітковина з авокадо може утворювати гель, який зв’язується з жовчними кислотами та “поганим” холестерином у тонкому кишечнику, допомагаючи виводити їх з організму.

Авокадо – продукт здорової дієти

Вживання більшої кількості авокадо допоможе виробити поживний, багатий на клітковину раціон, який підтримує здоровий сон. Однак деяким людям все ж цей продукт варто вживати з обережністю.

“Не буде користі від щоденного вживання авокадо, якщо у вас алергія на нього, якщо ви дотримуєтеся дієти з низьким вмістом калію або з дуже низьким вмістом жиру”, – застеріг дієтолог, магістр наук Джеймі Мок. 

Він додав, що інші продукти можуть мати подібні переваги для здоров’я, особливо для сну. Йдеться, зокрема, про волоські горіхи, вишневий сік, жирну рибу та деякі трав’яні чаї.

Раніше УНІАН розповідав про в’єтнамський спосіб зробити авокадо в 10 разів кращим. Йдеться про смузі з цим фруктом. Це класичний напій, у якому стиглий авокадо, згущене молоко, молоко і лід збиваються за допомогою блендера. Для цього напою використовуйте м’які, повністю стиглі авокадо – вони додадуть насиченого смаку і максимально ніжної текстури. Якщо не любите занадто солодке, можна регулювати кількість згущеного молока за смаком.