Нарешті знайдено остаточну відповідь: шкідливо чи корисно їсти яйця на сніданок кожен день

Джерело: unian.ua

В Університеті Південної Австралії провели експеримент, який мав дати відповідь на питання: чи справді щоденне вживання яєць підвищує рівень холестерину. Або ж проблема насправді полягає в продуктах, з якими їх зазвичай поєднують — таких як сири, ковбаси чи масло, пише Еatingwell.

Результати дослідження були опубліковані в American Journal of Clinical Nutrition і розповідають про експеримент, в якому прийняла участь 61 здорова доросла людина віком від 18 до 60 років. Піддослідні випробували на собі три різні дієти. В одній з них учасники щодня споживали два яйця, але при цьому загальна кількість насичених жирів у раціоні залишалась низькою. За тиждень в них знизився рівень “поганого” холестерину.

Інші дві дієти передбачали або високий вміст насичених жирів без яєць, або вживання лише одного яйця на тиждень разом із високим рівнем насичених жирів. Ані після першої, ані після другої не спостерігалося суттєвого зниження рівня холестерину. Це підтвердило: саме насичені жири, а не яйця, є основною причиною його підвищення.

Втім, результати дослідження мають нюанси. У групі, що споживала яйця, спостерігалося збільшення дрібних частинок ліпідів, а також зменшився рівень одного з корисних підтипів “хорошого” холестерину. Це означає, що хоча загальна картина виглядає позитивно, є аспекти, які потребують подальших досліджень.

Дослідження тривало п’ять тижнів і включало відносно невелику кількість учасників, тож його результати не можна вважати універсальними. До того ж, воно було профінансоване Центром харчування яєць, хоча автори зазначили, що спонсор не впливав на хід експерименту.

Незважаючи на це, дослідження підтримує зростаючу тенденцію у харчовій науці: не сам холестерин у продуктах є ключовим фактором ризику, а саме насичені жири. Це означає, що яйця цілком можуть бути частиною здорового сніданку — особливо якщо ви готуєте їх без жиру та не додаєте до тарілки щедру скибку сала чи сиру. Тому відварені яйця з овочами — це не тільки смачно, але й може бути корисно для вашого серця. А от яєчня з ковбасою — зовсім інша історія.

Більше інформації про користь яєць

Як писав УНІАН, це вже не перше дослідження про шкоди чи користь яєць. Раніше вчені встановили, що любителі яєць мають міцніші кістки. Це наслідок регулярного споживання поживних речовин, необхідних для здоров’я кісток, що містяться у яйцях. До того ж жовтки містять антиоксиданти і корисні жири, які покращують стан серцево-судинної системи і організму загалом.